Follow my blog with Bloglovin Пъстроцветно: Самоковски тиквеник

сряда, 16 октомври 2013 г.

Самоковски тиквеник



Тъй като съм на тема Самоковска кухня, поради университетските ми занимания, реших да споделя една рецепта, която е традиционна за моя край.
До колкото знам, в почти всички краища на България ‚Тиквеник‘ означава ‚Баница с тиква‘. Приготвя се по същата технология, както и баницата със сирене. В Самоков обаче, ястието ‚Тиквеник‘, представлява нещо малко по-различно. Този десерт не е чак толкова популярен, колкото Самоковския зелник, но пък страшно много прилича на него и е страшно вкусен.  Точенето на кори, все още ми е доста далечно, но с доста усилия и упоритост успях да сътворя прословутия Тиквеник!


Продуктите, които ще ви бъдат нужни при направата на тестото за корите са:
1 кг бяло брашно
1 с.л оцет
1 ч.л сол
1 яйце (То не е задължително, но така консистенцията на тестото става по-добра за разточване)
И към цялата смес – Хладка вода
От изброените продукти си замесваме едно не много меко и не много твърдо тесто.  Разделяме го  на три топки и го  оставяме да почине 30 минути. След това разточваме на малък кръг едната от топките. Намазваме малката кора с разтопено масло и върху нея поставяме втората топка тесто. 
Разточваме я отгоре, и отново оставяме да си почине 15 минути. Останалата последна част от нашето тесто, разточваме на голяма  и  много тънка кора, която ще използваме, за да покрием тиквеника на финала. Оставяме я настрани, за да може да разточим на тънка кора и слепените кори, които вече би трябвало да са престояли.



  Трябва да съобразим това, че тази кора, ще ни бъде долната част на тиквеника и трябва да бъде поне с около 4 пръста по голяма от тавата, в която го приготвяме. Вече разточената кора се поставя в намазана с олио тава. Върху нея изсипваме плънката, а плънката покриваме с единичната ни тънка кора. Тази част от корите, която се спуска извън съда ни, поръсваме с олио и орехи и завиваме като вита баница по окръжността на тавата.


За плънката:
Половин средно голяма тиква Цигулка – настъргана 
1 ч.ч захар
1 ч.ч орехи
1 ч.ч прясно мляко
1 яйце
Канела
Настърганата тиква поставяме в тенджера, заедно със захарта и млякото. Оставяме да ври на тих огън, докато изври течността и се получи гъсто пюре. Малко преди да свалим от котлона добавяме орехите, а след това и канелата. 

Оставяме сместа да изстине, след което прибавяме едно яйце, като разбъркваме енергично. Готовата ни плънка, както вече споменах, изсипваме върху разточената кора.
Готовият вече тиквеник се намазва с олио и пожелание с жълтък с блясък, и се пъха във фурната за около 40 минути.  Градусите тук са спорен въпрос, защото фурната, която използвах е газова.
Сервира се на триъгълни парчета, гарнирано с пудра захар и канела.






Приятен апетит!















Няма коментари:

Публикуване на коментар