Follow my blog with Bloglovin Пъстроцветно: Малко свежест!

четвъртък, 1 август 2013 г.

Малко свежест!


С настъпването на лятото и невъобразимата жега в Пловдив, желанието ми да сготвя нещо и да вися около час над котлона, моментално се изпари. Последните седмици си похапвам само салати и тук-таме, някой сандвич. И настроението ми е едно такова променливо, общо взето в тон с времето. Тук пекне страшна жега, ту задуха един странен горещ вятър, ту загърми, ту превали дъжд. Шантава работа.


            В търсене на нещо охлаждащо, реших да направя една супер лесна ‘течна салата’, ако мога така да я нарека. Гаспачо е прословутата супа, испанска, леко пикантна и много лесна за приготвяне. 


За първи път я приготвям, дори не съм убедена , че се прави точно така, но в крайна сметка има много различни вариации на популярни ястия, та това е една от тях.

            Комедийно беше първо пазаруването от пазара, защото имах чувството, че се движа в една гигантска фурна, включена на 180 градуса. Но, щом е решено да се готви, ще се готви. Домъкнах продуктите до вкъщи и се започна „голямото готвене”.
            Снимането на всеки един продукт, не се оказа много проста задача, а дори напротив. Включи мъкнене на покривки, огледала, бели листа,  дъски, подбор на по-приятни за окото чинии и прочие. Резултатът не е крайно удовлетворяващ, но след дълго обмисляне, реших все пак да оставя някои снимки.

            Та, да караме по същество!
            За супата (моята вариация на супата) ще ви бъдат нужни:
·         4-5 средно големи домата;
·         1 зелена чушка;
·         1 лютива чушка;
·         Половин глава червен лук;
·         1 скилидка чесън;
·         Пресен босилек;
·         1 краставица;
·         1 супена лъжица зехтин;
·         1 супена лъжица балсамов оцет;

Продуктите, се почистват и измиват.

Доматите, са основната съставка на нашата супа и ще трябва да бъдат обгрижени с повече внимание, а именно: С един остър нож, правим разрез в Х-образна форма, в долната  им част.
 Поставяме ги един по един в голяма тенджера, с вряща вода, докато изплуват на повърхността, т.е около 50-60 секунди. Вадим ги с решетъчна лъжица и веднага ги потапяме в друга купа с ледено студена вода. Всичко това, за да можем лесно да премахнем кожицата от тях.
            Обелените вече домати, нарязваме на малки кубчета и пасираме, до получаване на гладка смес. ( Може да използвате или пасатор или блендер, в зависимост от това с какво разполагате.)
            Останалите продукти, също се нарязват на дребно и се пасират до получаването на каша. Всичко се смесва, добавят се сол и черен пипер на вкус.  Прибавят се и зехтина и балсамовия оцет. Разбърква се енергично и се оставя в хладилника да се охлади.

            Сервира се с кубчета лед, стръкче босилек и по желание с крутони.
            Като консистенцията, супата ви трябва да бъде кадифено гладка. В моя случай, не е съвсем кадифена, но пасаторът ми, не е от най-мощните.


            Е, приятно готвене от мен!




Няма коментари:

Публикуване на коментар