Follow my blog with Bloglovin Пъстроцветно: Здравословна супа от цвекло

понеделник, 14 януари 2013 г.

Здравословна супа от цвекло


Позабравих да пиша тук, но сега ще си наваксам с една малко по-различна публикация.
От няколко дни насам съм се вманиачила по вкуса на червеното цвекло. Четох какво ли не за него – колко е полезно, какъв мощен антиоксидант е и т.н.. Е, в крайна сметка, реших да поекспериментирам. До сега бях яла два вида салати с червено цвекло и прецених, че е време да го опитам приготвено по друг начин – на супа. Попрочетох някоя и друга рецепта в интернет като идея, но честно казано нито една не ми допадна на 100 % , за това реших да импровизирам (както винаги правя всъщност). Е, моята полезна-червено-розова-сладникава-супа е всъщност една най-обикновена крем супа от цвекло.



Нямам точни мерки за продуктите, защото обичам всичко да правя на вкус, но горе долу рецептата е:
Окололо 700грама червено цвекло
1 средно голяма глава чесън
1 литър мляко
Около половин пакетче ( или по-малко) краве масло
Сол на вкус
Прясна (може и сушена) мащерка



Измивате, обелвате и нарязвате цвеклото на едро и го поставяте в тенджера. Заливате го с вода, като целта е само да покрие продукта. Не е желателно да пълните вода до горе, защото може да изкипи, а и защото супата ви ще стане много рядка.Добавяте и обелените скилидки чесън.Посолявате с една чаена лъжичка сол и оставяте да ври на тих огън. Ще забележите, че цвеклото започва да изпуска една кафеникава пяна по стените на тенджерата, хубаво е да я обирате, докато не се изчисти напълно. И така, чакате цвеклото да се посвари, като проверявате с вилица до вътрешността на всяко кубче. Хубаво е да е добре сварено, защото после може да хрупка. След като се свари, сваляте от котлона и започвате да пасирате до получаване на хомогенна смес. В друг съд разтопявате масло на котлона, до придобиване на златист отенък. Смесвате пасираното цвекло с маслото и бъркате около 3-4 минути. След това, започвате на тънка струйка да наливате млякото като продължавате да бъркате. След като се смеси всичко опитвате на вкус, добавяте още сол ако е нужно и оставяте да покъкри на тих огън за около 15 минути. След като супата е готова, за доовкусяване може да добавите листенца от прясна мащерка или пък от суха. Придават наистина страхотен аромат.

И още нещо, за хора с шантави предпочитания.. Супата има леко сладникав вкус и за убиване на сладостта, може да добавите към нея натрошено бяло саламурено сирене. Комбинацията си я бива! 

Приятен апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар