Follow my blog with Bloglovin Пъстроцветно: Есенно бижу

понеделник, 29 октомври 2012 г.

Есенно бижу

Обичам есента. Пъстрите килими от паднали листа, различни по форма и цвят, създават усещане за спокойствие и топлина. Разхождайки се из природата и наблюдавайки тези красиви картини, се убеждавам, че по-красиво нещо от тях, изпълващо ме с позитивизъм, просто не съществува. Бих могла с часове да съзерцавам обагрените в цветове хълмове. Колко малко му трябва на човек да се почуства добре, нали?
Цялата тази обстановка и шумолящият есенен дъжд, ме вдъхновиха, да си сътворя едно есенно бижу. От доста време обикалям из пловдивските улички и си търся подходящи мъниста... Ето че намерих точно това,  от което се нуждаех. Все още нямам кой знае какви умения, но все пак имам желание, което на този етап ми беше достатъчно.
Занимавайки се с нещо такова, успявам да се откъсна от напрегнатото ежедневие и да съсредоточа мислите си в съвсем различна и приятна посока.
Обожавам творческия хаос, който настъпва, започна ли да се занимавам с някакво подобно ръкоделие. Всичко е покрито с малки халкички, мъниста, телчета, закачалчици и какво ли още не... Понякога мисля, че самата обстановка би могла да вдъхновява още повече и да прииждат още повече нови идеи. Винаги ще се появи от дъното на някое пликче едно позабравено, но много красиво и различно мънисто.. В такива моменти въображението ми работи на 100 % и успявам успешно да "изключа" света наоколо. Най-хубаво е, когато крайният резултат е сполучлив и имам нещо ново, различно, в която съм вложила частичка от себе си. Удовлетворението е пълно.
Ето и герданът + кратко обяснение за направата му.

Нещата, от които имате нужда, за да си направите едно есенно герданче са: мъниста от различни големини, в каквито цветове предпочитате. Аз лично предпочетох да бъдат в тон с есенните листа. Големите мъниста имат лек златист отблясък. Трябва ви восъчна връв, на която да нанижете големите и телчета, на които да се нанижат мъничките мъниста; + още халкички и закопчалки.
Първо, на малките телчета, нанизвате в различни комбинации, малките мъниста. Това ще бъдат елементи от гердана. Съчетавайте си ги по цветове, големина, както ви харесва. 



След като направите всички елементи, започва направата на основата на самия гердан. А тя представлява две восъчни връвчици с еднаква дължина. Промушвате и двете едновременно през най-голямото мънисто, което ще бъде и централното във вашето бижу. След това, за да придобие по интересен вид, през по-малките мъниста, промушвате само едната връв,а другата оставяте да заобиколи самото мънисто. Правите възел в края и основата на вашия гердан вече е готова!



Следващата стъпка е да закачите елементите, които вече сте направили от по-малките мъниста. Аз исках да придам по-интересна форма на гердана, за това прихванах двата края и завързах още един голям възел над основата. Закачате една халка в самия възел и започвате да нанизвате елементите в нея. Крайният резултат ще бъде нещо такова:


Аз добавих още два елемента и в долната част на гердана. 


Ето го и крайният резултат :)


2 коментара:

  1. Имаш си малко есен сега за спомен!Много красиво е ! Аз също от някое време се заглеждам по бижутата, които момичетата показват тук, но все още нямам смелост да започна. Оправдавам се пред себе си, че събирам информация за необходимите инструменти и материали.Което, всъщност, не е съвсем далеч от истината, но не е и пълната истина :)Ще поглеждам за още идеи :)Усмихнат ден от мен! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, много благодаря! И аз не можех да събера смелост, но ето че най-накрая се престраших.. Не ти трябват чак толкова специфични материали.. По-скоро малко фантазия и няколко излишни дрънкулки :)

      Изтриване